Jalkojen terveys

Jalkojen terveys

Jalkojen terveystarkastus

Tarkastetaan Ihon kunto, kynsien kunto, havainnoidaan jalkojen ja varpaiden mahdollisia asentovirheitä ja kuormituspisteitä, sekä tutkitaan jalkaterän nivelten liikkuvuutta. Tutkimus antaa tietoa jalkavaivojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa varten.

Suosittelen ihan jokaiselle esim. 1-2 vuoden välein. Hoidan jalkojasi koulutukseni mukaan ja tarvittaessa ohjaan sinut esim. jalkaterapeutille/fysioterapeutille tai lääkärille.

Diabeetikon jalkatutkimus

Tutkitaan jalkojen terveystarkastuksen lisäksi suojaava tunto monofilamentilla, arvioidaan verenkiertoa, sekä laaditaan havaintojen ja haastattelun pohjalta haavariskiluokitus sekä hoidon tarpeen arvio.

Suosittelen tutkimusta kerran vuodessa. Hoidan jalkojasi koulutukseni mukaan ja tarvittaessa ohjaan sinut esim. jalkaterapeutille/fysioterapeutille tai lääkärille.

Jalkahoitola Varvaspiste Kuusankoski - laadukkaat jalkahoitotuotteet

Yleisimpiä ongelmia jalkojen terveydessä

Ihon paksuuntuminen on normaali reaktio ja merkki liikkumisesta. Jalkojen kuormitusalueille ja isovarpaiden sivuille syntyy luonnollisia ihopaksunnoksia. Ne pysyvät joustavina säännöllisellä rasvaamisella. Hoitoa vaativa kovettuma on yleensä laaja-alainen ja joustamaton väriltään kellertävä ihopaksunnos.

Kovettumia ei tule liiallisesti raspata, koska hankauksen seurauksena iho alkaa puolustautua ja kasvattaa lisää kovettumaa suojakseen. Tärkeää on saada selville kovettuman aiheuttaja ja poistaa se mahdollisuuksien mukaan. Kantapäissä kuiva ja kovettunut iho altistaa kivuliaille ja tulehduksille altistaville halkeamille.

Känsä on tiivistä sarveismassaa, jota iho tekee puolustautuakseen hankausta tai painetta vastaan. Känsä syntyy jalkaterän tai varpaiden asentovirheen seurauksena tai hankaavien jalkineiden aiheuttamana. Tavallisemmin känsä muodostuu päkiään, varpaaseen tai varvasväliin. Känsä voi aiheuttaa pistävää kipua kasvaessaan sisäänpäin, eikä häviä ilman hoitoa. Jalkahoitajalle kannattaa lähteä, jos känsä aiheuttaa kipua, eikä sitä saada omahoidolla parantumaan. Känsä myös uusiutuu helposti, jos sen aiheuttajaa ei poisteta.

Känsä on tärkeää erottaa syylästä, sillä niiden hoito eroaa toisistaan. Syylän aiheuttaa Ihmisen papilloomavirus. Syylä on hyvälaatuinen ihomuutos, joka voi parantua myös itsestään. Lapsilla syylät parantuvat nopeammin itsestään kuin aikuisilla. Atooppinen ihottuma, immuunivastetta heikentävät lääkitykset ja sairaudet voivat heikentää syylien paranemista. Jalkapohjassa syylät voivat olla kivuliaita ja kerätä ympärilleen kovettumaa, jolloin niitä on syytä hoitaa. Hoito on arvioitava tilanteen mukaan. Hoidon tavoite on pienentää näkyvää syyläkudosta ja herättää immuunivaste syylävirusta kohtaan. Syylien hoitoon on apteekista saatavilla erilaisia itsehoito valmisteita. Syylät saattavat tarvita joissain tapauksissa lääkärin hoitoa.

Kynnen reuna saattaa eri syistä kasvaa kynnenvieruskudokseen niin, että kynnenvierus tulehtuu. Oireena on punoitus, turvotus ja kipu. Jos vaivaan ei alkuvaiheessa puututa, kynsivalli alkaa märkiä.

Ensihoitona jalkahoitaja voi paljastaa kynnen reunan ja laittaa kynnen reunan alle kuitukangaspalan sekä antiseptistä voidetta. Jatkossa oikein leikatut kynnet ja kuitukangas sekä hoitovoide voivat ehkäistä vaivan uusiutumista. Tärkeää on myös käyttää tarpeeksi tilavia kenkiä, ettei kynnen reunoihin kohdistu hankausta.

Erittäin kivulias tai märkivä tulehdus voi vaatia lääkärissä käynnin ja antibioottikuurin.

Kynsien paksuuntuminen voi johtua sisäisistä tai ulkoisista syistä. Paksuuntumista tai värimuutoksia voi aiheuttaa kynteen kohdistunut trauma tai usein toistuva liian pienten tai matalakärkisten kenkien aiheuttama hankaus.

Sisäisiä syitä ovat ikääntyminen ja tähän liittyvä heikentynyt ääreisverenkierto, jotkin sairaudet, kuten diabetes tai psoriasis. Myös kynsisieni-infektio voi olla paksuuntumisen aiheuttajana.

Paksuja kynsiä voi olla vaikeaa lyhentää itse. Jalkahoitaja voi ohentaa kynnet, jolloin lyhentäminen helpottuu. Näin myös kynnen aiheuttama paine lievittyy ja kynsien ulkonäköä saadaan paremmaksi.

Kynsisilsaa voi epäillä, kun kynnen väri muuttuu ja kynsi muuttuu kärjestä hauraaksi tai lahoksi. Silsa leviää kynnen alla ja lopulta irrottaa kynnen alustastaan. Kynsisilsa varmistetaan sieninäytteellä, josta päättää lääkäri. Jos kynsimuutos ei kasva pois, vaan leviää kannattaa hakeutua lääkäriin ja jalkahoitajan vastaanotolle.

Hoitomuodosta riippumatta kynsisilsan paraneminen on pitkäaikainen prosessi. Parhaat tulokset saadaan yhdistämällä sisäinen ja ulkoinen hoito. Lääkäri määrää viljelyn perusteella lääkehoidon. Sisäinen lääkehoito ei sovi kuitenkaan kaikille, jolloin tyydytään pelkkään paikallishoitoon. Ulkoisesti käytettävän paikallishoitoaineen tehoa parantaa, jos jalkahoitaja hioo kynttä ja poistaa mahdollisimman paljon vaurioitunutta kynnen osaa.

Jos epäilet kynsisientä, voit käydä ensin lääkärissä tai varata ajan jalkahoitolaan, niin mietitään, mikä olisi sinulle paras hoitovaihtoehto.

Ehjä iho ja kynnet ovat paras suoja erilaisia bakteeri-, virus- tai sieni-infektioita vastaan.